Trauma- en rouwbegeleiding en healing

Je hebt iets ingrijpends meegemaakt en merkt dat dat nog steeds veel invloed op je heeft. Het kan een verkeersongeluk zijn, een gewelddadige overval, een inbraak, maar bijvoorbeeld ook een ziekte, een echtscheiding, verlies van een ouder op jonge leeftijd, verlies van een kind, verlies van je partner of een plotseling ontslag. Je merkt dat je gespannen bent, schrikachtig en onrustiger dan normaal.

Na een ingrijpende gebeurtenis kun je psychische klachten ontwikkelen. Je voelt je depressief, moe en je hebt last van piekeren. Soms merk je dat meteen al na de heftige gebeurtenis. Het kan ook dat je pas later merkt dat wat je hebt meegemaakt veel impact op je heeft. Het denken aan de nare ervaring roept vaak zoveel pijn, verdriet of angst op dat je de herinneringen liever uit de weg gaat. 

Gevolg is dat de herinneringen en de gevoelens zich aan je blijven opdringen, vaak met alle angst die erbij hoort. Die flashbacks zijn zo intens dat het haast lijkt alsof je het opnieuw beleeft. Je kunt ook terugkerende nachtmerries hebben waarin de ervaring weer als een film aan je voorbij trekt. 

Als je iets ziet of hoort wat met de ingrijpende ervaring te maken heeft, roept dat heftige emoties bij je op. Je voelt de spanning en paniek in je lichaam, je krijgt hartkloppingen en hoofdpijn. De confrontatie met wat er gebeurd is, is vaak zo pijnlijk, dat je dit wilt voorkomen. Je gaat situaties die met de pijnlijke ervaring te maken hebben uit de weg en probeert er niet meer aan te denken. Je blokkeert al de gedachten. Het lijkt alsof je gevoel is afgestompt, je voelt je lusteloos en je hebt nergens meer zin in. Je zou het liefste vergeten wat er is gebeurd en verder gaan. Misschien ben je ook bang voor wat er zal gebeuren als je de herinneringen toelaat.

Daarnaast kan zo een ingrijpende gebeurtenis de manier waarop je over jezelf, andere mensen en de wereld denkt negatief beïnvloeden. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van schaamte- en schuldgevoelens en minder vertrouwen hebben in andere mensen. Je voelt je alleen en onzeker, je hebt het idee dat je onveilig bent, dat er elk moment weer iets naars kan gebeuren. Je zelfbeeld en zelfvertrouwen hebben een deuk opgelopen.

Uit onderzoek is gebleken dat de vermijding de klachten in stand houdt. Door niet meer te vermijden, maar je juist bloot te stellen aan de pijnlijke herinneringen, kun je verwerken wat er is gebeurd. Door de confrontatie met de nare ervaring aan te gaan, neemt op den duur de pijn van de herinneringen af. Ook geef je jezelf de kans om te ervaren dat je het aan kunt om eraan te denken. De herbelevingen zullen hierdoor afnemen. Met elkaar gaan we onderzoeken welke invloed de ingrijpende gebeurtenis nu nog op je leven heeft. Welke gedachten en gevoelens spelen een rol? We gaan die gedachten en gevoelens opsporen en onder de loep nemen, zodat je ze kunt vervangen voor andere, helpende gedachten.

Rouw en verlies

Op verlies volgt rouw. Het is een natuurlijk proces wat hoort bij het leven. Ook al kan het intensief en pijnlijk zijn en soms langer duren dan je denkt. Rouwen is hard werken en kost veel energie. Soms komen mensen daar zelf niet uit en hebben korter of langer begeleiding nodig. Hoe ingrijpend is het als iemand overlijdt die je lief is? Een kind, één van je ouders, een broer of zus, een goede vriend of vriendin. Hoe ga je verder als een naaste zelf kiest voor de dood? Ook bijvoorbeeld een verbroken relatie, ontslag, een of meerdere miskramen, verlies van een lichaamsdeel of -functie, dementie van je partner, arbeidsongeschiktheid of ongewilde kinderloosheid zijn vormen van verlies en brengen rouw met zich mee.

In een burn-out of depressie kan je levenslust en zelfvertrouwen zomaar verdwenen zijn. Je kunt je gezondheid verliezen, een chronische ziekte krijgen, ernstig ziek worden en misschien weten dat je niet meer beter wordt. Het kan allemaal op je pad komen. In zo’n periode kun je geconfronteerd worden met intense, soms heel verwarrende emoties. Naast pijn en verdriet kan er ook boosheid en verzet zijn, angst, schuld of schaamte, opluchting en eenzaamheid. Rouw raakt aan alle facetten van je bestaan. Niets is meer zoals het voorheen was. Met elkaar gaan we op onderzoek naar houvast, naar energiebronnen om het leven weer te leven.

Contact en adres

M 06 28 551 764
a.j.m.vanschie@ziggo.nl

John F. Kennedyplantsoen 60
2252 EV Voorschoten

KVK 75752239 Den Haag
BTW-nr. NL 0011.71.144.B88

Stel uw vraag

Versturen