Systemisch coaching, individueel of in groepen

Familie-opstellingen zijn een effectieve manier om in kaart te brengen welke factoren een rol spelen in hetgeen je blokkeert, belemmert of uit balans brengt. Dit kan op familiair, relationeel, werk of fysiek niveau zijn. Ook bij hardnekkige zaken waarvan de oorzaak (en oplossing!) je maar niet duidelijk wordt, kan het heel nuttig zijn naar onbewuste dynamieken te kijken en hoe deze van invloed kunnen zijn op jouw leven. Vaak denken we te weten hoe het in elkaar zit en blijkt uit de opstelling dat er geheel onbewust iets anders speelt. Dit integreren in je bewuste leven helpt je verder.

Hoe leef je onbewust je familiesysteem? Systemisch werk is zonder oordeel. Systemisch werken gaat ervan uit dat iedereen wordt beïnvloed door de systemen waarvan hij of zij deel uitmaakt. Je eigen familie is zo’n systeem, maar ook de organisatie waarbinnen je werkt, een vereniging, een team, je sociale omgeving maar ook de klas waarin je zat of nog steeds zit. Wat er in zo’n systeem allemaal gebeurt en de plaats die jij erin inneemt, bepalen vaak onbewust wat je doet en waarom. Familie-opstellingen zijn een praktische en fenomenologische vorm van therapie. We gaan op zoek naar de onbewuste lagen die van invloed zijn en we kijken naar jouw biografische ervaringen en die van jouw ouders of grootouders.   Lees verder »

Trauma- en rouwbegeleiding en healing

Je hebt iets ingrijpends meegemaakt en merkt dat dat nog steeds veel invloed op je heeft. Het kan een verkeersongeluk zijn, een gewelddadige overval, een inbraak, maar bijvoorbeeld ook een ziekte, een echtscheiding, verlies van een ouder op jonge leeftijd, verlies van een kind, verlies van je partner of een plotseling ontslag. Je merkt dat je gespannen bent, schrikachtig en onrustiger dan normaal.
Na een ingrijpende gebeurtenis kun je psychische klachten ontwikkelen. Je voelt je depressief, moe en je hebt last van piekeren. Soms merk je dat meteen al na de heftige gebeurtenis. Het kan ook dat je pas later merkt dat wat je hebt meegemaakt veel impact op je heeft. Het denken aan de nare ervaring roept vaak zoveel pijn, verdriet of angst op dat je de herinneringen liever uit de weg gaat. Gevolg is dat de herinneringen en de gevoelens zich aan je blijven opdringen, vaak met alle angst die erbij hoort. Die flashbacks zijn zo intens dat het haast lijkt alsof je het opnieuw beleeft.

Je kunt ook terugkerende nachtmerries hebben waarin de ervaring weer als een film aan je voorbij trekt. Als je iets ziet of hoort wat met de ingrijpende ervaring te maken heeft, roept dat heftige emoties bij je op. Je voelt de spanning en paniek in je lichaam, je krijgt hartkloppingen en hoofdpijn. De confrontatie met wat er gebeurd is, is vaak zo pijnlijk, dat je dit wilt voorkomen. Je gaat situaties die met de pijnlijke ervaring te maken hebben uit de weg en probeert er niet meer aan te denken. Je blokkeert al de gedachten. Het lijkt alsof je gevoel is afgestompt, je voelt je lusteloos en je hebt nergens meer zin in. Je zou het liefste vergeten wat er is gebeurd en verder gaan. Misschien ben je ook bang voor wat er zal gebeuren als je de herinneringen toelaat.     Lees verder »

Onderwijsadvies en coaching

Ik help ouders, leerkrachten en natuurlijk vooral het kind. De laatste jaren ben ik werkzaam geweest als directeur van een kleine, bijzondere en unieke school. Dit gaf me de kans ieder kind in zijn waarde te laten en weer in zichzelf te laten geloven omdat het kind dat waard is. Mocht u twijfels hebben over een aanpak op school, over de resultaten op school, over gesprekken en adviezen op school dan kijk ik graag mee naar de mogelijkheden. Voor mijn tijd als directeur was ik leerlingbegeleider en intern begeleider. Het was de uitdaging om de puzzel compleet te maken door te zorgen dat de aanpak past bij het kind en mogelijk en haalbaar is voor het kind. Dit doe je met elkaar, de leerkracht, de ouders, de adviseur en bovenal het kind. Uw kind.

Contact en adres

M 06 28 551 764
a.j.m.vanschie@ziggo.nl

John F. Kennedyplantsoen 60
2252 EV Voorschoten

KVK 75752239 Den Haag
BTW-nr. NL 0011.71.144.B88

Stel uw vraag

Versturen